Gerecycleerd papier

Uit oud papier kan zonder problemen tot zeven keer toe nieuw papier worden gemaakt. Papier is daarmee eindproduct en grondstof tegelijk. Het komt erop aan om uit het gebruikte papier de cellulosevezels te isoleren en daarmee opnieuw papier te maken.

 

Gerecycleerd papier heeft een hele evolutie ondergaan, zowel wat betreft de kwaliteit als het beschikbare gamma. Wie vandaag kiest voor een gerecycleerd papier, kiest voor een breed standaard gamma aan papieren met dezelfde technische en esthetische eigenschappen als nieuwe papiersoorten.

Binnen het bedrijfsleven groeit de vraag naar gerecycleerde papieren en ook de maatschappelijke interesse ervoor blijft toenemen. Bovendien wordt het recycleren aangemoedigd door diverse non-profitorganisaties en de overheid.

Wie kiest voor gerecycleerd papier integreert alle kosten in het product, ook de afvalverwijdering en/of -verwerking. We zetten de voordelen nog even op een rijtje:

  • Minder ver, minder transport: Producenten van gerecycleerd papier zoeken hun oud papier bij voorkeur dicht bij huis. En dat is bij de grondstoffen voor papier met nieuwe vezels natuurlijk niet zo eenvoudig.
  • Nieuw leven voor afval: Recycleren verkleint de papierafvalberg. We kunnen papier tot zeven keer toe recycleren.
  • Minder water en elektriciteit: Het productieproces voor gerecycleerd papier is korter. Het is gemakkelijker om pulp te maken uit papier dan uit hout en dat betekent automatisch minder verbruik van water en elektriciteit.
  • Minder chemicaliën: Net zoals we verschillende vezeltypes combineren voor de productie van nieuw papier, selecteren we ook de grondstoffen voor gerecycleerd papier. Grijs gerecycleerd papier wordt gemaakt op basis van bv. oud verpakkingsmateriaal. Wit gerecycleerd papier op basis van gebruikt kantoorpapier. We streven ernaar om zo weinig mogelijk chemicaliën (voor het ontinkten) en optische witmakers (voor de witte tint) toe te voegen aan de productie.
  • Minder uitstoot van CO2: Recycleren zorgt ervoor dat de CO2 langer in de vezels blijft zitten. Recycleren is niets anders dan optimaal en economisch gebruikmaken van beschikbare grondstoffen.